CE ÎNSEAMNĂ PRELUAREA DE LEASING
În primul rând, leasingul auto este operațiunea prin care o parte – denumită finanțator (firma de leasing) – îi transmite celeilalte – denumită utilizator – dreptul de folosință a unui autoturism, contra unei plăți periodice (rată de leasing). În funcție de tipul de leasing, financiar sau leasing operațional, la finalul contractului, utilizatorul poate deveni proprietarul de drept al mașinii sau nu.
Utilizatorul care dorește ca obligațiile sale să înceteze înainte de termen, va apela la un transfer de leasing, care, în fond, înseamnă că un alt utilizator va prelua drepturile și obligațiile sale din contractul cu finanțatorul.
Ca regulă generală, cedarea și preluarea unui leasing se face prin intermediul unei novații (act juridic civil în baza căruia o creanță/obligație veche se stinge și în locul ei apare alta). Contractul este unul tripartit, încheiat între societatea de leasing, utilizatorul inițial (cedentul) și utilizatorul care preia leasingul (cesionarul).
CARE SUNT CONDIȚIILE PENTRU PRELUAREA LEASINGULUI DE CĂTRE O ALTĂ PERSOANĂ
Dacă ești utilizator și dorești să cesionezi leasingul auto, în primul rând, trebuie să găsești o persoană care își dorește să-l preia. Aceasta poate fi una fizică sau juridică.
O atenție sporită trebuie acordată condițiilor impuse de aceasta pentru utilizator, în sensul că noul utilizator va trebui să le îndeplinească pentru a fi acceptat de către finanțator. De asemenea, cesionarul va fi evaluat și din punct de vedere al solvabilității, o evaluare fiind efectuată pentru ca societatea de leasing să aibă certitudinea că acesta va putea plăti ratele.
În ceea ce privește recuperarea ratelor deja plătite, este bine de știut că acestea nu vor fi recuperate, dar te poți gândi la ele ca la prețul utilizării mașinii. În schimb, o sumă ar putea fi obținută în funcție de prețul novației, care poate fi negociat cu cesionarul. Acesta ar trebui să fie unul echitabil, luând în considerare uzura mașinii, perioada de leasing rămasă și nivelul pieței. În caz contrar, interesul pentru preluare ar putea dispărea.
Dacă finanțatorul este de acord cu cesionarul, se semnează novația, moment în care drepturile și obligațiile leasingului auto trec la noul utilizator, iar cele ale cedentului se consideră stinse.
Din perspectiva celui care preia contractul, sunt câteva aspecte pe care trebuie să le îndeplinească, și anume:
- să înțeleagă clauzele contractului de leasing;
- să verifice dacă perioada de garanție este mai scurtă decât cea de leasing;
- să facă o inspecție mecanică și estetică a mașinii;
- să înțeleagă costurile pe care le implică leasingul.
Pe lângă aceste condiții, pot exista și unele suplimentare impuse de societatea de leasing. Dar nu este cazul să îți faci probleme, noi îndeplinim toate cerințele finanțatorilor.
AVANTAJELE PRELUĂRII DE LEASING
Ca orice operațiune, cedarea și preluarea unui leasing are avantaje pentru cedent. Așadar:
Pentru cedent:
- i se sting obligațiile din contractul de leasing, nu mai plătește ratele și asigurările obligatorii și poate obține creditare pentru o mașină nouă;
- in cazul in care nu ar mai fi putut achita ratele la timp , nu este bagat in baza de date a rauplatnicilor
- In cazul in care contractul de leasing are doar cateva luni, iar normele BNR nu permit inchiderea acestuia, utilizatorul poate doar sa cesioneze debitul.
- scapa de cheltuielile cu intretinerea masinii
- scaderea gradului de indatorare al cedentului, care poate obtine o noua finantare, daca doreste.
În concluzie, deși cedarea și preluarea unui contract de leasing necesită atenție și răbdare, această operațiune poate fi soluția pentru problema ta.
CE PAȘI PRESUPUNE PREDAREA LEASINGULUI MAȘINII
Predarea leasingului nu este un proces complicat, insa are o serie de pasi ce trebuie urmati, pe care ii vom explica in cele ce urmeaza.
Primul lucru pe care trebuie sa il faca cel care doreste sa predea leasingul este sa ne incadreze pe noi ca si cesionar. Predarea leasingului nu se poate face fara aprobarea societatii de leasing. Acceptul finantatorului este o conditie obligatorie pentru transferul contractului.
CE COSTURI APAR LA PREDAREA LEASINGULUI
Pentru predarea unui leasing, se va achita un comision de analiza, pe care il stabileste firma de leasing. Acesta nu este acelasi peste tot, fiecare companie are comisionul ei, cunoscut in domeniu si sub numele de taxa de novatie.
Prin acest comision, compania de leasing evalueaza capacitatea de plata a cesionarului. Acesta va fi platit de cedent. Un alt aspect important: toate facturile aferente contractului de leasing ce va fi predat trebuie achitate la zi.
CE MAI POȚI OBȚINE PE MAȘINĂ CÂND PREDAI LEASINGUL
Desi ratele deja achitate se pierd la predarea leasingului, cel care cedeaza poate obtine o anumita suma de bani pentru masina.
Pretul final stabilit de catre cedent si cesionar va fi mentionat in contractul de novatie, pe care il semneaza toate cele trei parti: cedentul, cesionarul si compania de leasing. Exista si varianta in care contractul nu stipuleaza un pret pentru novatie, ci numai predarea leasingului. In acest caz, nu este necesara nicio plata pentru transfer, ori se incheie un contract separat cu cedentul.
Referitor la deductibilitatea cheltuielilor cu valoarea ramasa neamortizata, facem urmatoarele precizari:
Conform art 21 alin (1) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, „pentru determinarea profitului impozabil sunt considerate cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile”.
Daca cedarea contractului de leasing se face fara plata, aceasta cheltuiala este nedeductibila la calculul profitului impozabil, nefiind efectuata in scopul realizarii de venituri impozabile.
Daca cedarea contractului de leasing s-a facut in interesul societatii (ex : imposibilitatea firmei de a mai plati ratele de leasing), cheltuiala cu valoarea neamortizata este deductibila fiscal.